AristoCat Hotels Rasnov
0724667359

Rasnovul reprezinta cea de a treia statiune de interes national din judetul Brasov si este una dintre zonele preferate pentru turistii care cauta relaxare, aer proaspat, distractie, elemente de arhitectura speciale si istorie. Fiind pozitionata strategic, undeva la interesectia drumurilor turistice din Brasov, localitatea Rasnov este la distanta aproape egala de Poiana Brasov, Brasov, Bran si Zarnesti.

Obiectivele turistice, cum ar fi Cetatea Rasnov, Dino Parc, Velea Cetatii si Complexul Olimpic de Sarituri cu schiurile se materializeaza in cele mai bune motive pentru a petrece aici o vacata de neuitat.

cetatea rasnov

Fortificatia Rasnov reprezinta una dintre cele mai bine conservate cetati de pe teritoriul Transilvaniei. Cetatea a fost construita, conform izvoarelor in secolul XVIII din lemn, cu ajutorul Cavalerilor Teutoni, dar cladirile din piatra sunt ceva mai noi, datand din secolul XIV. Cetatea este amplasata strategic si avea ca principal scop controlul intrarilor in Transilvania si apararea impotriva atacurilor tatare.

Materialul pentru fortificatii a fost reprezentat de piatra si de caramida, cu ajutorul carora au fost construite ziduri de 5 metri inaltime. In interior, se pot vizita mai multe obiective turistice cum ar fi muzeul de arta feudala in care pot fi vazute arme, mobilier de epoca, haien specifice si obiecte neobisnuite in prezent, cum sunt mesele de tortura si jugurile speciale pentru transportul prizonierilor.

Cetatea are o incinta exterioara care se afla langa zidul estic si care este marginita de un turn patrat si un zid fortificat.

Informatii utile pentru turisti

Persoanele care vor sa viziteze Cetatea Rasnov trebuie sa achite 12 lei pentru adulti si 6 lei pentru elevi si studenti.

Programul de vizitare este cuprins intre 9 si 18 in timpul zezonului cald si 9 – 17 in timpul sezonului rece.

Cei care vor sa ajunga din centrul orasului la Cetate, pot alege cea mai rapida cale – liftul cu cremaliera situat pe plan inclinat. Aceasta amenajare a fost pusa in practica in 2015. Statia se afla situata in spatele Casei de Cultura si persoanele care aleg sa foloseasca instalatia se bucura de o vedere panoramica unica asupra orasului.

Traseul are lungimea de 165 de metri, avand o diferenta de nivel de 85 metri si un unghi de inclinare de 37 de grade.

Calatoria nu dureaza mai mult de 2 minute.

Pretul pentru o plimbare cu liftul pentru adulti este de 12 lei dus intors si 6 lei dus intors pentru copii.

dino parc

Dino Parc reprezinta in momentul de fata cel mai mare parc cu dinozauri in marime naturala din Sud Estul Europei. Este locul perfect pentru persoanele care vor sa petreaca timp printre aceste creaturi fascinante care au disparut de ceva timp. Parcul cu dinozauri este una dintre cele mai atractive destinatii pentru copii din zona.

Dino Parc este situat langa Cetatea Rasnov si pe traseul amenajat printre dinozauri exista si panouri speciale cu informatii inedite despre aceste speciii disparute. Dupa ce copiii vad toti dinozaurii pot intra in cinematrograful 9 D unde vor avea cu siguranta o experienta unica.

Lista de activitati la Dino Parc include:

  • Cinema 9D – acest cinematograf este cel care aduce o experienta unica si prezinta cele mai moderne tehnologii de film. Imaginea este 3D, iar efectele 9D includ ceata, foc, zapada, apa si vant. Sunt utilizati ochelari speciali si filmele au o durata cuprinsa intre 5 si 8 minute. Activitatea are un cost suplimentar de 10 lei, pe langa cel de intrare in parc, pentru fiecare persoana indiferent de varsta.
  • Olimpiada dinozaurilor – aceasta este una dintre cele mai indragite activitati ale copiilor care ajung in parc. Aici primesc recompense pentru atentia acordata traseului. Dupa ce si-au insusit toate informatiile oferite de placutele informative si de Titi Rex, acestia trebuie sa rapunda la cateva intrebari si vor primi o diploma si o insigna.
  • Traseul de aventura – este unul dintre cele mai frecvente moduri de a testa curajul celor mici. Se afla la 6 metri inaltime. Este recomandat tuturor copiilor care au inaltimea de 130 cm, costa 10 lei de persoana, suplimentar taxei de intrare in parc, si se intinde pe o distanta de 100 de metri.
  • Tiroliana – este amplasata la o inaltime cuprinsa intre 6 si 12 metri si se intinde pe 150 metri. Poate fi accesata de catre toate persoanele mai mari de 11 ani si costa 10 lei de persoana, taxa suplimentara celei de intrare in parc.
  • Expozitii – acestea sunt organizate in casutele din copact si completeaza traseul cu dinozauri. Sunt specifice parcului si ofera exemple despre mediul de dupa ce dinozaurii au disparut, aratand roci si fosile reale. Vizita la expozitie este inclusa in biletul pentru intrare in parc.
  • Labirint cu laser – aici copiii au posibilitatea de a se misca si de a deveni spioni. Pentru a intra in joc trebuie sa treaca printre lasere si sa nu le atinga. persoanele care castiga vor primi o diploma de detectiv. Pentru fiecare copil se va plati o taxa de 5 lei, aferente fiecarei ture.
  • Loc de joaca – in exterior, copiii au un numar mare de elemente cu care sa se distreze cum ar fi 10 tobogane, leagane de forme diferite, balansoare sub forma de dinozaur, casute special concepute pentru joaca.
  • Atelier de pictura – atelierul este amenajat in casutele din copaci si este locul in care copiii pot sa isi exprime imaginatia. Cu ajutorul figurinelor din ipsos si cu planse cu contur de catifea la indemana, copiii pot sa isi manifeste creativitata utilizand materialele din cadrul atelierului. Pretul machetelor poate fi cuprins intre 6 si 50 de lei, iar parcul ofera culorile si pensulele. Toate obiectele pictate pot fi luate ca suvenir acasa. Acest atelier nu este doar petnru copii, ci si pentru adulti.

Pretul pentru a vizita Dino Parc este 28 RON pentru adulti, 22 RON pentru copii mai mari de 3 ani si accesul se face gratuit pentru copiii mai mici de 3 ani. Programul de vizitare este de luni pana joi, intre orele 10 si 17, vineri si sambata intre orele 10 si 18, iar duminica turistii pot vizita dinozaurii intre orele 10 si 17.30.

Pestera Valea Cetatii

Aceasta pestera este singura din Brasov care a fost menajata pentru turisti la standarde europene. Poate fi gasita la 3.5 kilometri de Rasnov, iar intrarea principala se afla la altitudinea de 790 m. Pestera a fost deschisa pentru vizitatori din anul 2011 si a fost considerata un adevarat monument al naturii. Se afla intr-o zona protejata a Masivului Postavaru si este una dintre cele mai importante atractii ale zonei.

Sala Mare are o acustica formidabila, motiv pentru care in fiecare saptamana aici este sustinut un concert al artistilor de la Filarmonica Brasov. Pestera este pavata cu placi din fibra de sticla, scopul acestora fiind de a permite dezvoltarea biodiversitatii. Aceste elemente functioneaza ca niste saci din panza care permit dezvoltarea acarienilor. Iluminarea utilizeaza leduri ecologice.

Turistii vor gasi aici o temperatura constanta de 12 grade care permite o buna dezvoltare a formatiunilor carstice.

Pentru a ajunge aici utilizand mijloace auto se va urma soseaua DN1E si Valea Cetatii pana in locul in care apare confluenta cu Valea Fundata. Turistii pot lasa masinile in parcarea special amenajata.

Programul pentru accesul in pestera este de luni pana duminica intre orele 10 si 18. Turistii interesati de o vizita la Pestera Valea Cetatii trebuie sa achite 15 lei pentru adulti, 19 lei pentru copii, iar pentru participarea la concerte este perceputa o taxa de 40 de lei pe persoana.

Pestera rasnoavei

Pestera Rasnoavei se afla in Masivul Postavarul si este aproape de localitatea Rasnov din Brasov. Are o lungime de 390 m si este foarte frumos decorata cu elemente cartstice unice. Aceasta pestera nu este accesibila in sezonul ploios pentru ca exista pericolul de a se inunda. Persoanele care exploreaza pestera necesita echipament special pentru speologie.

Nu este o pestera pentru toti turistii si mai ales pentru cei invatati cu confortul si cu zonele urbane, insa pasionatii de acest domeniu vor gasi cu incantare trasee interesante si formatiuni care sa le atraga atentia. Echipamentul ar trebui sa cuprinda imbracaminte impermeabila, bocanci, lanterna si un mic ghiozdan care sa permita deplasarea in pestera.

cheile rasnoavei

Cheile Rasnoavei au o frumusete impresionata si sunt cadrul natural perfect pentru sporturi montane si agrement. Climatul este perfect pentru activitati si sporturi montane, iar zona are un ambient prietenos datorita expunerii protejate de vant. Aceasta amplasare faciliteaza practicarea alpinismului si a escaladei. Traseele sunt umbrite de stancile din apropiere si din padure.

Chiar daca nu sunt foarte lungi, cheile sunt spectaculoase fiind strajuite de pereti abrupti si foarte apreciati de persoanele pasionate de alpinism. Cele mai frumoase astfel de trasee sunt Santinela Cheilor sau Surplombele de Aur.

Pentru escalada, Pietrele lui Solomon sunt ideale. Avand pereti stancosi, aceste pietre pot fi escaladate pe intreaga perioada a sezonului cald. Rocile sunt caracterizate de fisuri si elemente perfecte pentru escalada. Traseele sunt realizate cu sisteme speciale de asigurare in spituri si sub forma de patru faleze speciale de escalada.

Aici, turistii pasionati de bungee jumping gasesc cele mai vechi si populare instalatii. Caderea se face de la 130 de metri oferind o experienta complet unica.

Traseele pentru mountain bike sunt considerate de dificultate medie si sunt interesante datorita zonelor speciale de belvedere spre Piatra Craiului sau spre Bucegi.

Traseele turistice sunt o destinatie perfecta pentru cei care cauta un sfarsit de saptamana in care sa se relaxeze, pentru ca zona este ideala pentru campare. Alte activitati practicate aici sunt via ferrata, tiroliana, rapelul sau zborul cu parapanta.

Baza Olimpica Rasnov

Din 2009 pe Valea Carbunarii a inceput construirea bazei olimpice pentru sarituri cu schiurile. Acesta este primul astfel de centru din Romania si este, de asemenea, considerat unul dintre cele mai moderne astfel de centre din Europa de Est.

Avand o traditie de mai bine de un secol in sporturile de iarna, Rasnovul reprezinta in prezent capitala acestor sporturi in Romania. Orasul are acum cea mai moderna baza de sarituri si de biatlon din Romania si gazduieste in fiecare an etape din cupa mondiala sau balcanica si competitii nationale.

Toate aceste obiective turistice au facut ca turistii sa caute cazare la Rasnov si sa aiba parte de vacanta unica, atat pentru adulti cat si pentru copii.